"Det är bra att kunna koda när man blir stor."

Ett tiotal ungdomar sitter framför varsin dator på Foo Café i Media Evolutions lokaler på Stora Varvsgatan i Malmö. En i gruppen är Isabella 11 år. Någon på Isabellas pappas jobb berättade om Coder Dojo – stället där tjejer och killar får lära sig koda. Det var så det började.

Vad är det då som är så spännande med det här stället?

– Att man får lära sig koda och att det är för både killar och tjejer, säger Isabella efter att ha klurat på frågan en stund.

Programmerare lyfts fram som en av Sveriges största yrkesgrupper. Men nya siffror visar att andelen kvinnor inom branschen är liten och minskar. Endast 1/5 av alla som arbetar inom yrkeskategorin programmerare och systemvetare är kvinnor.

Idag är det två tjejer här, annars brukar de vara tre stycken. Man kan gå en eller två dagar i veckan. Det har ännu inte hänt att Isabella inte velat gå hit, även om solen lyst på himlen eller det varit annat som lockat.

Har du något speciellt mål med att gå hit och koda?

– Ja, man kan kanske använda det när man blir äldre. Det är bra att kunna när man blir stor!

Vad säger dina kompisar om att du går på Coder Dojo?

– Vissa verkar tycka att det är kul, jag har faktiskt inte sagt det till så många.

Isabellas mål just nu är att klara av att bygga tre i rad-spelet i Processing. Processing är en sorts programmering som är steget svårare än Scratch, vilket man vanligtvis börjar med på Coder Dojo.

Isabella tycker att de är ett bra kompisgäng här och det är en väldigt avslappnad miljö. Man sitter och snackar litet medan man programmerar. Hon har stor hjälp av sin pappa som är ingenjör och samtidigt mentor på Coder Dojo. Ibland programmerar Isabella hemma också. Hennes storasyster har provat på JavaScript och ser gärna att Isabella fortsätter så att hon kan lära sin syster mer om programmering.

Isabella verkar vara en lugn men samtidigt målmedveten tjej och visar stolt upp några saker som hon skapat på datorn. Hon började här i mars och på frågan om hur länge hon tror hon kommer att göra det här svarar hon direkt:

– Jag tror nog att jag håller på några år. Tills jag blivit bättre på att koda!

Om Coder Dojo

Till Coder Dojo på Foo Café kommer barn och ungdomar (7-17 år) för att lära sig programmera, gratis.

Här får de göra appar, hemsidor och spel med hjälp av CSS, HTML, JavaScript, Processing och Scratch.

Reglerna på Coder Dojo:

  1. Be cool
  2. Vi är här för att koda
  3. Fika sker i fikarummet

Idag står över 450 barn i kö till utbildningen och man får räkna med en väntetid på 1-1 ½ år för att komma in.

Cirka 25-30 procent brukar vara tjejer.

Stratiteq sponsrar Coder Dojo med motsvarande en elevplats årligen.