Lan Nguy är utvecklare och SharePoint-specialist på Stratiteq

”Jag gillar att programmera”, säger Lan Nguy – och konstaterar samtidigt att arbetet som utvecklare kräver just detta. Ständig utveckling. På mer än ett sätt.

Att Lan Nguy hamnade i den ständigt föränderliga IT-världen är delvis slumpens förtjänst. På gymnasiet gick hon ekonomisk linje, och efter studenten var planen att ta ett sabbatsår.

”Jag kände att det inte var så roligt med ekonomi egentligen”, säger hon och ler. ”Så jag råkade halka in på ett ströjobb i supporten hos en ISP, ett bolag som sålde internetabonnemang. På den tiden var det uppringt internet som gällde. Folk kopplade upp sig via modem. Jag hade aldrig ens haft en dator förut, men mitt intresse väcktes. En vän som är programmerare lärde mig massor och jag började knacka hemsidor. Och på den vägen är det.”

Efter att ha varit föräldraledig började Lan på Nicator, ett företag som i mitten av 00-talet erbjöd så kallade Hem-PC-paket – ett upplägg som innebar att folk fick möjlighet att hyra en persondator mot bruttolöneavdrag. Lan jobbade med webbsidan och systemet som presenterade de olika PC-paketen. Då skatteregler ändrades och Hem-PC-epoken gick i graven innebar det att det var dags att, som Lan uttrycker det, ”hitta ett annat jobb”. 2008 kom Stratiteq in i bilden.

”Jag och en kollega från Nicator blev rekommenderade att söka oss hit. Min gamla kollega är förresten också kvar på Stratiteq – vi har känt varandra i över tjugo år nu.”

Lan certifierade sig som SharePoint-konsult, och pendlade under en tid till Helsingborg och ett uppdrag för Cerdo Bankpartner. Där arbetade hon med en handläggarportal i SharePoint. Nuförtiden är det mest webbprogrammering som hamnar på Lans (tangent)bord – HTML, CSS, C# i botten, databaser.

Vad jobbar du med just nu?

”Jag sitter halvtid hos Skånetrafiken på Malmö Centralstation. Där arbetar jag med en portal för administratörer – alltså, det verktyg de använder för att konfigurera biljetter: enkelbiljetter, månadskort, erbjudanden och så vidare. Vi är ett ganska stort team, sammanlagt 14 personer, och alla är konsulter från olika bolag.

Den andra halvan av min tid jobbar jag i ett projekt som utvecklar ett system för planering av brandskyddsrundor på ett säkerhetsföretag.”

Vilka är de största utmaningarna i ditt arbete?

”Att det hela tiden kommer nytt. Nya programmeringsspråk, nya ramverk och annat nytt som man kan använda sig av. Det går liksom inte att kunna allting, ta paus i tre år och sedan tro att man fortfarande kan allt.”

Då hon får frågan vad som är det bästa med hennes jobb svarar inte Lan omedelbart.

”Att få programmera och bygga något som sedan någon använder”, säger hon efter att ha funderat en stund. ”Jag gillar front-end-programmering, där man jobbar med gränssnitt och utseende, och man ser resultatet av det man gör på ett annat sätt än då man programmerar back-end. Jag har lite av ett grafiskt öga, och på Stratiteq ingår jag också i ett team som arbetar med UX. När vi har projekt där vi behöver jobba med utseende, användarvänlighet är jag med där också.”

Hur upplever du andan på kontoret rent allmänt?

”Jag tycker det är rätt unikt, det vi har på Stratiteq. Kulturen, menar jag. Att man känner sig som en medlem i en stor familj. Nyanställda berättar ofta hur trevliga och välkomnande de tycker att alla är. Man känner sig inte utanför på något sätt. Alla pratar med alla. Det är den stora anledningen till att jag stannat så länge på ett och samma ställe: kollegorna är jättetrevliga och roliga.”

Vad ser du dig själv syssla med i framtiden?

”Jag sysslar nog med samma sak, kan jag säga”, svarar hon och skrattar. ”Jag gillar det jag gör och det jobb jag har.”

Det innebär inte att Lan står stilla eller bara traskar på i gamla invanda hjulspår.

”Kompetensutveckling är såklart viktigt. Och på Stratiteq är det inga problem om man känner att man vill eller behöver gå en kurs. Men, samtidigt, i mina projekt händer det hela tiden saker. Ren HTML kan jag på mina fem fingrar, men som jag sade tidigare kommer det hela tiden något nytt. Det ger mig min vidareutveckling, tycker jag. Jag lär mig nya saker under tiden jag jobbar.”

På det privata planet har Lan växt upp, och bor fortfarande, i Malmö. Fast hon är född i Saigon, och kom till Sverige som 5-åring.

”Men jag kommer inte ihåg så mycket från Vietnam, och jag har faktiskt aldrig varit så intresserad av att återvända dit heller”, säger hon.

En ansenlig del av fritiden ägnas åt de två sönerna, 13 och 15 år gamla.

”Det blir mycket att köra dem till träningar och så. Den äldste går på gym och cyklar visserligen själv dit, men den yngste tränar taekwondo. Honom skjutsar jag.”

Taekwondo – det är sparkar … ?

”Ja. Sparkar och slag.”

Är det inte lite otäckt att vara förälder och se på detta?

”Jo! Men de har åtminstone skyddsväst och hjälm. Så det är i alla fall lite bättre än karate.”

Fakta

  • Utvecklare och SharePoint-specialist
  • På Stratiteq sedan 2008
  • Född 1973
  • Gift med Kent, har två söner
  • Bor i Malmö
  • IT-branschen sedan 1996
  • Kundfokuserad, ambitiös, flexibel

Vill du också vara Stratiteqare?