Ulla Hulthin är utvecklare på Stratiteq

Möt planarkitekten som sadlade om och blev IT-konsult.

När Ulla Hulthin läste vidare efter gymnasiet ingick egentligen inte ett jobb i IT-branschen i planerna. Hon sökte in på BTH i Karlskrona och utbildade sig till planarkitekt.

Vad gör egentligen en sådan?

”Som planarkitekt jobbar man ofta åt kommuner. Till exempel gör man miljökonsekvensanalyser och tittar på hur ett markområde bör användas”, säger Ulla.

När Ulla var färdig med studierna var arbetsmarknaden för planarkitekter inte den bästa. Byggbranschen var i kris, och även om kommunerna hade massor att göra anställde de inte folk. Då pojkvännen – numera maken – fick jobb i Malmö gick flytten söderut.

”Jag hade några projektanställningar, men även om jag inte gick sysslolös så arbetade jag ju inte med det jag var utbildad för. Jag fick aldrig något riktigt jobb”, säger Ulla och ler. ”Men så började jag jobba på ett internetcafé, och träffade en tjej som gav mig ett tips om en utbildning. Några företag hade gått samman och startat en kurs för att konvertera akademiker till IT-konsulter, som det då var en skriande brist på. Och eftersom min man brukade säga att jag har ett analytiskt sinne, kände jag liksom … hmm, det här kanske jag skulle kunna vara bra på.”

På utbildningen introducerades Ulla i bland annat Visual Basic, SQL och klassisk ASP.

Ett av de kursarrangerande företagen var Sigma Exallon. Flera av lärarna kom därifrån, och när kursen närmade sig sitt slut sökte hon sig dit. Några månaders inledande praktik övergick i en anställning, och Ulla kom sedan att stanna på Sigma Exallon fram till 2010. Då såg hon en annons från transportbolaget Arriva Skandinavien. Hon skickade in en ansökan och fick jobbet, vilket innebar pendling över Öresundsbron till Arrivas kontor i närheten av Kastrup.

”All Arrivas IT, för både Sverige och Danmark, sköttes därifrån. Tillsammans med en kollega programmerade jag ett operationellt system till trafikledare för både tåg och buss. Vi gick själva ut och pratade med folk om deras behov, analyserade behoven och utveckla systemet. Så jag fick vänja mina öron vid danska också! Inte ett lätt språk för en östgöte annars.”

Efter Arriva blev det en kortare sejour på Lundaföretaget Presis. Därefter kom Stratiteq in i bilden.

”Jag hade super-turen att bli kontaktad av ett rekryteringsbolag, precis när jag behövde det. De berättade om Stratiteq, som jag då aldrig hade hört talas om, och jag blev genast intresserad eftersom de hade så spännande kunder. När jag kom dit på intervju kände jag genast att det var bra stämning – lite samma atmosfär som jag upplevt på Exallon. Jag blev väldigt glad – ”wow, det finns sådana här firmor fortfarande!”

Jag menar, i IT-konsultbranschen sitter man ute så mycket. Man är mer hos kunderna än hemma hos sitt eget bolag. Här på Stratiteq jobbar vi inhouse för det mesta. Det hjälper till att skapa en familjär stämning. Man känner sig hemma rätt snabbt.”

Och vilken är din roll på Stratiteq idag?

”IT-konsult, helt enkelt! Jag jobbar med en applikation för ett säkerhetsföretag. Det är en applikation som används för säkerhets- och kontrollrundor och som har både en webb-del och en iOS-del. Applikationen är 3-4 år gammal och utvecklad i SQL, C#, WebAPI och MVC. Utvecklingen inom olika programmeringstekniker går dock så snabbt att hade jag utvecklat den från början idag, hade jag gjort om vissa delar och använt Xamarin istället.

Jag gillar att jobba med affärslogiken, kundinteraktionen och kravspecifikationen. Många gånger kan det vara så att kunden ger mig en mockup och jag känner att det där, det blir inte en optimal lösning. Då försöker jag förstå vad de egentligen vill uppnå och ger ett annat förslag. Här blir kundinteraktionen jätteviktig. Att man verkligen har en bra dialog med kunden för att förstå och möta deras behov. Det gäller applikationens bästa – eller egentligen, användarens bästa: hur kommer applikationen bäst till sin rätt utan att det blir för krångligt? Jag är väldigt stolt över mina kundrelationer och tycker vi har en riktigt bra dialog. Jag behöver, och gillar, det här med återkopplingen. Att man får responsen från kunderna, att användarna har nytta av det jag gör och tycker det är bra.”

Då Ulla frågas om jobbets största utmaningar är det inte något specifikt programmeringsspråk eller någon särskild arbetsuppgift hon tar upp.

”Jag var huvudansvarig, tech lead, i ett av våra projekt. Då är jag den som vet saker, har koll, så alla andra är beroende av mig. Då blir det lätt 50-60 timmars arbetsvecka. Jag tycker det är jättekul när jag är där och är mitt uppe i det. Jag blir ju lite hög på det också, det där att känna att jag bidrar, jag behövs och kan tillföra mycket. Då brinner jag för det just då. Men så gäller det ju att se till att … ja, att veken inte tar slut. Man behöver hinna ladda om, tror jag.”

Hur trivs du?

”Jag är van att som IT-konsult bli betraktad som ett objekt som är säljbart. Men så upplever jag det verkligen inte på Stratiteq. De är lite svårt att förklara faktiskt, men här finns en stor respekt för individen. Även i den mening att det kollas på hur individer funkar tillsammans. Hur sammansätter vi gruppen för att det ska fungera bäst

Organisationen känns väldigt platt. Det är en väldigt öppen och välkomnande inställning hos alla. Hamnar du på lunch med ett gäng så spelar det ingen roll vilka det är. Du kommer att ha trevligt hursomhelst. Och jag är väldigt imponerad av mina kollegor. Det var nästan mitt första intryck – ”oj, vad gör jag här, alla andra är så duktiga!”. Den tekniska kompetensen är väldigt hög och behöver vi till exempel en process för något som inte fungerar perfekt sätts det till ett team, och så säger det bara woof och så är det klart: en konkret, jättebra process som man verkligen kan använda. Allt blir så bra och känns så professionellt för att de som arbetat fram den är så duktiga. Det är skithäftigt.”

Ulla berättar att fritiden ägnas åt familjen och träning – ”det är väl inte en hobby precis, men jag försöker”, förklarar hon. Och så beskriver hon sig själv som en bookaholic.

Du läser … ?

”Ja. Science fiction och fantasy. Nu på sistone har det varit mycket dystopier – lite ”världen har fallit, vad gör vi nu”? Som Flugornas herre fast i större skala. Det handlar mycket om att människor ställs mot varandra. Vad väljer man? Varför? Och vad är man för person innerst inne?” Hon nämner ”Divergent” som ett exempel.

 

 Ah. Men den har väl filmatiserats, va?

”Jo. Men böckerna är ju bättre.”

Fakta

  • Utvecklare
  • På Stratiteq sedan 2014
  • Född 1972
  • Gift, tre söner
  • Bor i Oxie, född i Linköping
  • IT-branschen sedan 1998
  • Analytisk, drivande, envis

Vill du också vara Stratiteqare?