Date : 19 mars, 2018

När jag började min konsultkarrär inom webb var Flash det fräsigaste i designkretsar. Inte bara att man kunde göra ”vad som helst” men för att det bryggade gapet mellan designers och utvecklare.

Jag var stursk och tyckte att ”Flash kommer inte hålla mer än 3 år”. Problemen var uppenbara, en proprietär teknik i en webb vars framfart är byggd på öppna standarder. Jag fick rätt och alla Flash-utvecklare brandade om sig till gränssnittsutvecklare och började jobba med jQuery.

Idag är det förhoppningsvis ingen som behöver installera Adobe Flash Player plugin på sin dator.

Utvecklingen på webben går rasande fort. Det finns knappt något spår kvar av Flash som tidigare fanns på var och varannan sida. Utdöende tekniker dödar webbsidor. När tekniken sidan är byggd på börjar bli gammal, då måste sidan byggas om och bytas ut.

jQuery som blev javascript-ramverket efter Flash är nu en bespottad teknik. Istället skall allt byggas i React, men vi skall inte låta oss luras. React är inte det sista gränssnittsramverket. Det kommer också vara åldrigt om 3 år.

Det är inte bara tekniken som har ett bäst före datum. När man tittar på gamla webbplatser ser man direkt att de har några år på nacken. Det går trender i webbdesign på samma sätt som det går trender i all design.

För ett par år sedan när CSS3 fick stöd i allt fler webbläsare blev det också mycket lättare att skapa animationer. Då uppstod parallax-effekten och spred sig som en löpeld. Alla sidor skulle ha en bakgrund som rörde sig parallellt när man skrollade.

Detta försvann lika fort som det uppstod när effekten blev main stream. Den ersattes då av animeringar som byggde upp sidan allt eftersom man scrollade. Knappar flög in och bilder poppade upp när man scrollade neråt. Detta fick också en kortvarig livstid då det var ganska dyrt att bygga och tillförde väldigt lite.

Kreativt parallaxande som tar fokus från innehållet och lägger den på designen.

Kommer ni ihåg menyerna som kunde ta över hela sidan och presentera jättemycket information? Det framgick ganska snabbt att det var en dålig idé eftersom det blev svårare att hitta saker.

Microsoft gillade sin take-over menu. Hittar du vad du söker?

Hamburgermenyn har kommit i dålig dager. Har ni märkt att allt färre responsiva gränssnitt designas med en hamburgermeny? Istället jobbar man med informationshiarkin för att skapa en enklare navigering. Det kan vara svårt i vissa lägen.

Att McDonalds skulle ha en hamburgermeny var givet.

Förra året, 2017, var året då huvudbannern fick ett större fokus och kunde ta över hela startsidan. Jag tycker att det påminner ganska mycket om hur Flash användes 2007. Vi får se hur länge det håller in i 2018.