Björn Bentmar är utvecklare av mobila lösningar på Stratiteq

Apputveckling i Xamarin – det är just nu melodin för Björn Bentmar.

En stund innan avtalad intervjutid hör Björn av sig. Något har dykt upp i hans projekt. Vi kommer fram till att det är bäst att skjuta upp mötet till nästföljande dag.

Kunden går först. Inte svårare än så. Dagen efter händer inget oväntat, så Björn slår sig ner och berättar om projektet han arbetar i.

”Min kund är ett säkerhetsföretag, och jag utvecklar den nya generationens app för personal på fältet. I appen kan användarna rapportera, skicka in avvikelser, få ut sina larm och så vidare. Vi har rullat på i två år nu. Vi kör agilt, appen vidareutvecklas och förbättras hela tiden. Det är väldigt mycket kundkontakt, och jag tycker att jag har ett väldigt bra samarbete med min kund.”

Mjukvaran Björn använder heter Xamarin, ett ramverk som gör det lättare att utveckla för flera plattformar samtidigt. Björn förklarar:

”I korta drag kan jag, som .NET- och C#-utvecklare inom Microsoft-sfären, skriva min C#-kod en gång både för UI och business logic. Det är ett Xamarin.Forms-projekt, vilket gör att det vi bygger det kan köras på olika plattformar från samma kodbas. En app som ska fungera för exempelvis både Android och iPhone behöver annars två uppsättningar kod, i två olika språk och miljöer. Det ’problemet’ slipper vi med Xamarin. Vi kan istället återanvända väldigt stor del av koden mellan de olika plattformarna och det blir enormt mycket effektivare.”
 

Varför apputveckling – hur kom du in på det området?

”Jag tror inte vi använder datorer på samma sätt om fem-tio år. Samma steg som vi tog från skrivmaskiner till datorer tar vi nu från datorer till smartphones. Då ser jag det som naturligt att bli en ninja på att förstå hur den plattformen fungerar. Redan innan plugget ville jag kunna utveckla appar, och när jag sedan började på Stratiteq hade Xamarin.Forms precis släppts. Stratiteq såg potentialen i verktyget. Jag var ny på jobbet och satt under en månads tid och lärde mig jättemycket bara genom att försöka återskapa olika existerande appar. Sedan fick vi projektet jag fortfarande arbetar med.”

Plugget, det innebar i Björns fall en kandidatexamen i systemvetenskap.

”Jag brukar säga att den utbildningen gör dig till lite av en bläckfisk: du får en bra helhetsbild av IT-världen och doppar tentaklerna i olika bitar – projektledning, programmering, kravhantering och så vidare. Du lär dig lite om mycket. Fast allt det akademiska, att sitta och forska och så, det är inte riktigt jag … jag gillar mer det praktiska. Jag vill göra saker.

När jag började läsa ville jag bli projektledare. Men skulle jag vara det för projekt där jag inte förstår vad mina utvecklare sitter och gör? Då blir jag inte en bra projektledare. Det tror inte jag i alla fall. Så när jag väl började söka jobb hade jag bestämt mig för att det var utveckling som gällde. Det var det jag tyckte var roligast. Och längs utvecklarspåret, där fanns det mycket att välja på.”

Bland de många valmöjligheterna stod Stratiteq ut. En annons som andades frihetskänsla och utvecklingsmöjligheter fångade Björns intresse. Han satte ihop sitt CV och blev kallad på intervju.

”Jag kommer ihåg första gången jag gick upp för trappan på Stratiteq … jag brukar alltid visualisera min önskade framtid in i minsta atom. Det gör att jag får ett sug att nå dit, till mina mål, och nu kände jag ’shit, det är här jag ska jobba’. Fräscha lokaler, bra läge, det lilla jag hann uppfatta av stämningen … klockrent alltihop. Jag hoppades jag skulle få jobbet. Och det fick jag. Jag fick förresten senare höra att det var två utvecklare som själva jobbar på Stratiteq som fått skriva annonsen utifrån sina upplevelser. All kredd till dem! Och ja, det är så bra som det verkade. Det var ingen fasad.”

Björn gör sitt tredje år på Stratiteq. Han får – och tar – mycket mer ansvar idag, men tjänsten som sådan är densamma som när han började.

Så hur ser du på sin framtida utveckling?

”Jag vill gå mer åt arkitekthållet, och dit känner jag att jag absolut är på väg. Framförallt genom att vara enormt intresserad av och insatt i det jag gör, och genom att fokusera stenhårt på Xamarin-plattformen – men även ha god kunskap om alternativen. Alla appar vi gör på Stratiteq idag byggs i Xamarin. Jag har tagit för mig på den biten och känner att jag blivit lite av en Xamarin-guru. Jag har jobbat mycket med plattformen och kan strukturera upp hur en app ska se ut, tidigt i projektet – ’så här ska vi göra, så här ska lösningen se ut’. Så tanken är att jag ska gå in som tech lead i andra projekt framöver.”

Några andra områden du är inne på?

”UI och UX är superintressant. När iPhone kom blev jag helt frälst över hur enkelt det kunde göras. Du kunde ge telefonen till ett barn som intuitivt förstod hur det funkade. Gränssnitt och interaktionsdesign handlar ju om att du inte ska behöva förklara hur en sak fungerar, det ska bara vara logiskt och självklart. Och kan man göra det ännu smartare, ännu enklare? Ja, det kan man alltid. Så om arkitekturen är de där pelarna som håller upp allting är UI och UX skalet och sminket. Alla bitarna är intressanta. De skapar en helhet tillsammans.

Projektledning känns också lockande. Absolut. Jag har ju en projektledare som hanterar budget och det administrativa i mitt projekt, och jag lär mig jättemycket bara av att sitta med och lyssna när vi har möten med kund. Det är mycket en projektledare ska kunna, och jag är väldigt imponerad av dem jag jobbat med. Det blir ännu tydligare för mig att projektledare, det är inget du blir i skolan. Jag tror det växer fram med erfarenhet.”

Vilka är de största utmaningarna i jobbet?

”Vi har många andra projekt för samma kund, så det vore fel att säga att jag jobbar ensam. Det finns hjälp att få från kollegorna. Men den som jobbar dagligen i mitt projekt, det är jag. Den som gör och kan den här produkten, det är jag. Och går något fel är det jag som ska lösa det.”

Som igår?

”Ja. Men det var en enkel fix.”

Björn dröjer inte särskilt länge vid jobbets eventuella besvärligheter. När frågan gäller positiva aspekter har han betydligt mer att säga.

”Det finns väldigt många duktiga utvecklare på Stratiteq. Och vi tar oss an hela projekt, från början till slut. Vi hyrs överlag inte ut som resurser. Det tror jag är en enorm framgångsfaktor i IT-branschen. För oss konsulter blir det en mycket, mycket bättre upplevelse, och det speglar av sig för kunden också.

Går man sedan utanför de där timmarna man jobbar varje dag så är Stratiteq mer än bara en arbetsplats. Det kanske låter lite flummigt, men det är skönt att jobba där. Det är många goa AW’s, events och konferensresor. Vi är ett värdegrundsbaserat företag, och två gånger om året samlas vi, får uppgifter, går ut i grupper och diskuterar. Sedan jobbar ledningen med det vi kommer fram till och använder det som beslutsunderlag. Det är överlag en platt organisation. Icke-hierarkisk. Vår VD sitter inte bakom glasdörrar och snurrar i en stor fin läderfåtölj, hon finns på kontoret på precis samma sätt som jag. Det känns … mänskligt. Jag gillar det.”

Fakta

  • Utvecklare
  • På Stratiteq sedan 2014
  • Född 1990
  • Familj: flickvän
  • Bor i Malmö, uppvuxen i Svedala
  • IT-branschen sedan 2014
  • Målinriktad, driven och lugn

Vill du också vara Stratiteqare?